Wat betekent ‘Pump en Dump’?

6 – 7 minuten

Pump en dump.. een term die je regelmatig voorbij ziet komen in cryptogroepen op social media. Vooral wanneer het gaat over cryptocoins met een relatief laag handelsvolume, is pump en dump een populaire methode van traden. Door tactisch op plotselinge hoge pieken in de koers te reageren en op het juiste moment te kopen en te verkopen, kun je namelijk een lekkere winst pakken. Toch heerst er een negatief beeld rond dit principe van ‘oppompen en loslaten’. Lang niet iedereen vaart namelijk wel bij de plotselinge koersstijgingen en dalingen: na de plotselinge piek daalt de koers weer en worden de meeste mensen de dupe van een teleurstellende waardestijging van hun cryptocoins. Maar wat houdt de term pump en dump eigenlijk precies in?

Flink kopen en weer verkopen

Pump en dump vindt zoals gezegd voornamelijk plaats bij cryptocoins met een relatief laag handelsvolume. Munten met een handelsvolume onder de 1 miljoen dollar, staan erom bekend dat zij (nog) erg volatiel zijn. De koers schommelt enorm en kan behoorlijk worden beïnvloed door traders. Een specifieke groep traders is erop uit om in korte tijd veel winst te maken en spelen in op deze volatiele cryptocoins. Deze groep traders doet dit door te ‘pumpen’. Zij pompen hun kapitaal in een cryptocoin, waarna de koers vlug omhoog gaat. Omdat de coin op dat moment een aantrekkelijke prijs heeft, kost het deze traders relatief weinig geld om de coins op te kopen.

Zodra deze groep traders de koers flink omhoog hebben gestuwd en de waarde aanzienlijk hoger is, wordt er geprobeerd om een hype om de betreffende coin te creëren. Dit kan op verschillende manieren. Een van deze manieren is door een nieuwsbericht op internet en social media rond te laten gaan waarin niets dan lovende woorden over de cryptocoin worden gesproken. Het doel hiervan is dat veel traders de cryptcoin interessant vinden en erin gaan investeren. Vaak investeren deze traders direct, omdat zij meegaan in de hype en ook graag winst willen pakken.

Maar zodra de coin een bepaalde marktwaarde heeft bereikt, slaat de eerste groep traders weer toe: zij gaan massaal hun cryptocoins verkopen. In andere woorden: zij gaan hun cryptocoins ‘dumpen’. Het gevolg hiervan is dat de koers plotseling keldert en de marktwaarde enorm daalt. De traders die in de hype zijn meegegaan, schrikken van deze koersdaling en gaan hun cryptocoins ook maar meteen verkopen. Dit worden ook wel panic sells genoemd. Deze traders maken vaak enorme verliezen, terwijl de eerste groep traders juist enorme winsten heeft gemaakt door te pumpen en te dumpen.

Bitcoin

Pump en dump herkennen in de grafiek

Wanneer je regelmatig in cryptocoins investeert, is het handig wanneer je pump en dump schema’s in grafieken kunt herkennen. Gelukkig is dit helemaal niet zo moeilijk. Op de website Coinmarketcap.nl staat een overzicht van alle cryptocoins. Wanneer je verder scrollt dan de top 50, zie je veelal cryptocoins staan met een handelsvolume van onder de 1 miljoen. Door een willekeurige cryptocoin uit te kiezen en de historische koers aandachtig te bekijken, kun je wellicht een pump en dump moment herkennen. Je herkent een P&D als volgt. Allereerst zie je de koers van de coin licht schommelen, je ziet kleine stijgingen en dalingen. Op zo’n moment is de specifieke groep traders cryptcoins aan het inslaan. Dit doen ze niet in één keer, maar redelijk rustig aan, zodat het voor andere traders niet meteen duidelijk is dat zij te maken hebben met een pump en dump. Vervolgens zie je een opvallendere stijging. Op zo’n moment begint de groep specifieke traders met het promoten van de coin. De koers stijgt steeds verder en in een steeds rapper tempo.

Plotseling stopt de grafiek met stijgen. Dit is het moment waarop de specifieke groep traders de stijging hoog genoeg vindt. Er vinden nu kleine koersschommelingen plaats. Ook nu wil de specifieke groep traders niet te veel opvallen. Daarom ‘dumpen’ zij de coins in delen. Op een zeker moment krijgen veel traders uiteindelijk lucht van het feit dat zij te maken hebben met een pump & dump, waarna zij gaan ‘panic sellen’. Dit moment herken je in de koers aan het feit dat er een enorme koersdaling plaatsvindt.

Door je op deze manier in de koers van een cryptocoin te verdiepen, is de kans groter dat je goede investeringen doet. Wanneer je nu een explosieve en onverklaarbare koersstijging ziet, weet je dat er sprake kan zijn van een pump & dump. Afhankelijk van of je hier graag in meegaat of niet, kun je een voor jou juiste afweging maken of je op dat specifieke moment al dan niet gaat investeren in de cryptocoin. Kies je ervoor om in te stappen, dan is het van cruciaal belang dat je op tijd weer uitstapt.

Chart

Hoe lang duurt een pump en dump?

Niet iedere pump en dump duurt even lang. P&D’s kunnen in een uur over zijn (dit woren Flash Pump & Dumps genoemd), maar het kan ook een dag, een aantal dagen of zelfs weken duren voordat een pump en dump over is. Aangezien je dus nooit precies weet wanneer de koers weer gaat dalen – en wanneer je moet verkopen – is het raadzaam om voor jezelf een prijs te bepalen waarvoor je jouw cryptcoins weer gaat verkopen. Misschien verkoop je jouw cryptocoins ’te vroeg’ en stijgt de koers nog verder, maar dat is een betere situatie dan wanneer je de dump gemist hebt. Als je jouw coins na de dump verkoopt, is de koers inmiddels al flink gedaald en verkoop je jouw coins met flink verlies. In zo’n geval word je een bagholder genoemd. Zit je in zo’n situatie waarin je de dump hebt gemist? Dan kun je er ook voor kiezen om je coins niet te verkopen, maar te ‘holden’. Wanneer je voor ‘holden’ kiest, bewaar je de coins in de hoop dat de koers van de cryptocoins in de toekomst weer gaat stijgen. Hierbij moet je veel geduld hebben; het kan wel even duren voordat de koers weer op het punt van aankoop is.

Het risico van pump en dumps: hypes

Zelf heb ik nog nooit meegedaan met een P&D, maar ik begrijp wel dat het best spannend kan zijn om lekker mee te varen op de koersstijging. Mocht jij iemand zijn die meedoet met P&D of overweegt om mee te doen, wees je dan bewust van de risico’s. Natuurlijk, als je geluk hebt koop je de munt bij aanvang van de Pump en verkoop je de munt bij aanvang van de Dump, maar dit klinkt gemakkelijker dan het is. Dit komt vooral door de hypes die rondom deze Pump en dumps worden gecreëerd. De hypes worden veelal via social media als Twitter gecreëerd, waarbij mensen door crypto-investeerders worden opgeroepen om op een bepaald moment de betreffende  te kopen. Dit klinkt misschien interessant, maar de persoon die hier doorgaans meeste vruchten van plukt, ben niet jij, maar de persoon die de hype heeft gecreëerd. De personen die achter de hype zitten, hebben op dat moment hun wallets namelijk allang volgestopt met de betreffende cryptocoin. Het is dus raadzaam om niet zomaar met iedere hype mee te gaan, maar om weloverwogen beslissingen te nemen. Wees je dan ook altijd bewust van het risico om je investering te verliezen, wanneer je investeert in een cryptocoin.

Heb jij wel eens (zonder dat je het wist) meegedaan met een pump en dump?

Disclaimer

Handelen in financiële producten brengt risico met zich mee. Wees je hiervan bewust en investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen. FinancialTrading.nl is op geen enkele manier aansprakelijk voor schade die kan voortvloeien uit bezoek aan en gebruik van deze website.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange