De (online) handel in valuta is relatief nieuw. Pas vanaf 1971 ontstond een vrije handel in valuta en kon deze markt zich gaan ontwikkelen. Voor 1971 waren de Gouden Standaard en de Bretton Woods Overeenkomst van kracht. Deze moesten zorgen voor stabiliteit van internationale valuta en ervoor zorgen dat geld niet naar het buitenland door zou stromen. Hierdoor was er geen kans voor marktwerking en een vrije markt. Toen deze overeenkomsten wegvielen, kon de markt zich pas goed gaan ontwikkelen en is de huidige manier van handelen in valuta ontstaan.

RUILHANDEL

Om een goed beeld te kunnen schetsen van het ontstaan van de handel in valuta gaan we ver terug in de tijd, terug naar de tijd van de ruilhandel. Ruilhandel werkt in een simpele economie. Het is moeilijk om de waarde van een product in een ander product uit te drukken. In het verleden werd vooral goud en zilver gebruikt als betaalmiddel. Maar ook werd er geregeld met zout en balen tabak betaald. De eerste echt munt is waarschijnlijk de Romeinse gouden Aureus en op een later moment de zilveren Denarius. Deze munten werd ook buiten het Romeinse Rijk als betaalmiddel geaccepteerd.

GOUDEN STANDAARD

Veel landen stelden in 1816 de Gouden Standaard in. De valuta van het land werd hierbij in een vast gewicht in goud uitgedrukt. Hierdoor kon de munt niet snel ontwaarden en werd het mogelijk om de valuta onderling te wisselen. Het zorgde daarmee voor veel stabiliteit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verlieten de Westerse landen de Gouden Standaard. In 1933 verliet ook de Verenigde Staren de standaard omwille van de economische crisis die op dat moment heerste.

BRETTON WOODS OVEREENKOMST

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de realisatie dat er weer stabiliteit nodig was op de internationale markten. Daarom kwamen in 1944 de geallieerde landen samen in Bretton Woods. Hier maakten zij afspraken over hoe de wereldeconomie na de oorlog gestructureerd zou moeten worden. Hier werden drie belangrijke beslissingen gemaakt:

  • De Amerikaanse dollar werd verbonden aan een vaste goudprijs.
  • De andere valuta werden verbonden aan de Amerikaanse Dollar.
  • Er werd een Internationaal Monetair Fonds (IMF) opgericht om de afspraken te bewaken en eventuele leningen ten tijde van crisis te kunnen verstrekken.

In de beginjaren werkte dit systeem goed, maar mede door de oorlog in Vietnam moesten de Verenigde Staten de overeenkomst verlaten en werd er afscheid genomen van het systeem. Wel bleef de dollar de reserve currency. Hierdoor moest deze munt gezond zijn om de internationale monetaire stabiliteit te kunnen waarborgen. Het tijdperk van de vrije valuta begon. De prijs stond niet langer vast, maar werd door de markt bepaald.

De dollar is tot op heden nog altijd de reserve currency. Valuta, edelmetalen en grondstoffen worden allemaal uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Het falen van de dollar is geen optie en de Verenigde Staten hebben daarmee veel grip op de wereldmarkt. Wat de toekomst hierin precies gaat brengen en of de Amerikaanse dollar zo machtig blijft, zal met de tijd blijken.

Koop Bitcoin, Ethereum of Litecoin met iDEAL bij Bitmymoney.com! Betrouwbaar en veilig! Ga nu handelen in Cryptocurrencies en open een account bij Plus500! CFD’s zijn complexe instrumenten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege het hefboomeffect. 76,4% van de retail investor accounts verliezen geld bij het handelen met CFD’s. Je moet overwegen of je over voldoende kennis beschikt hoe CFD’s werken en of je het hoge risico kan veroorloven je geld te verliezen.
Copyright © 2020. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl