De duurzame toepassingen van blockchain

2 – 3 minuten

Energiebedrijven, de kraamzorg, banken, de vastgoedsector en koffiebranders hebben reeds op de blockchain ingezet. Dat is niet verwonderlijk: de toepassingsmogelijkheden van blockchain zijn enorm en uiteenlopend. In de praktijk zorgt blockchain onder andere voor een eerlijke koffieketen, gaat het plastic vervuiling tegen en hebben we meer inzicht in onze zorggegevens. En dit zijn slechts enkele voorbeelden van duurzame toepassingen van blockchain.

Waarom blockchain?

De blockchaintechnologie vergrendelt informatie met cryptografische sleutels. Deze cryptografie waarborgt een veilige waardeoverdracht. Blockchain is bovendien decentraal, waardoor bemiddeling van een tussenpersoon niet langer nodig is. Blockchain dient als het ware als een gedeeld administratiesysteem en kan dan ook alle administratieve taken vervangen. Blockchain slaagt er steeds weer in om allerlei aspecten van administratie bij te houden. Enkele voorbeelden hiervan zijn contracten, geld en handtekeningen.

Duurzame landbouw

Met de almaar toenemende bevolkingsgroei is het van groot belang om ons te richten op duurzame voedselproductie. Een goede manier om duurzaam met voedsel om te gaan, is duurzame landbouw. Ook hier komt de blockchain van pas. Middels de blockchaintechnologie kan namelijk worden achterhaald of voedsel duurzaam verbouwd is. Nu steeds meer consumenten zich bewust worden van het belang van duurzaam leven, wordt het voor boeren steeds belangrijker om zich op duurzame teelt te richten. Boeren en producten kunnen door middel van de blockchaintechnologie aan grote afnemers laten zien dat zij hun grondstoffen en producten duurzaam hebben geproduceerd. Deze afnemers kunnen dit vervolgens weer aan hun klanten laten weten: de consumenten.

Sustainable Sugar Project

Vandaag de dag kunnen we weer een nieuwe toepassing aan het rijtje van duurzame teelt toevoegen: het Sustainable Sugar Project. Dit project is een blockchaininitiatief van Queensland Cane Growers en zal vier jaar duren. Deze Australische organisatie vertegenwoordigt de rietsuikerboeren en zet zich in om de rietsuikerproductie te verduurzamen. Hierbij richten zij zich op biodiversiteit, vegetatie en bodemgezondheid.

Sustainable

De suikerindustrie in Australië

Queensland is met 95% de belangrijkste suikerriet-exportregio van Australië. De suikerindustrie is van groot belang voor Australië: deze industrie werd in de jaren 2016 – 2017 op 1,7 miljard Australische dollars geschat. Voor dit gebied is het dus heel interessant om hun suikerproductie competitiever te maken met andere regio’s, landen en werelddelen.

Hoe wordt blockchain ingezet?

De blockchainmogelijkheden worden in dit project gebruikt om op een veilige manier de productiviteit, duurzaamheid en winstgevendheid van de suikerrietkwekerijen te verbeteren. Het achterliggende doel hiervan is om de kosten te verlagen, de transacties te versnellen en, niet onbelangrijk, om alle activiteiten transparant en traceerbaar te maken. Het project wordt ondersteund door het Australische ministerie voor Landbouw en Water. Zij hebben op 30 juli 2018 zo’n 2 miljoen Australische dollars in het Sustainable Sugar Project geïnvesteerd.

Voordelen op alle vlakken

Het Sustainable Sugar Project heeft interessante voordelen voor zowel de suikerrietmarkt, alsmede voor de suikerrietproducten en de consumenten van suikerriet:

De suikerrietmarkt

Het Sustainable Sugar Project helpt om de export van duurzaam geproduceerde suiker te vergroten. Verschillende Aziatische landen, zoals Indonesië, Japan en Korea, zijn de belangrijkste markten voor de Australische suikerindustrie. Met dit blockchainproject ontstaat er een betere toegang tot deze markten.

De suikerrietproducenten

De suikerrietproducenten werken vrijwillig mee aan het Sustainable Sugar Project. Mogelijk mede omdat zij, wanneer ze duurzame methoden gebruiken, in aanmerking komen voor een premie voor hun product. Dat is mooi, want zo zullen steeds meer suikerrietproducten duurzaam gaan verbouwen.

De consumenten

Met dit project ontstaat er voor consumenten transparantie over de suikerproductie. Consumenten kunnen achterhalen of de suiker duurzaam is geproduceerd. Zo kan de consument aan het product de herkomst van de boerderij achterhalen. Je zou het als een negatief gevolg kunnen beschouwen dat de prijs van traceerbare hoger is, al verwacht de Australische minister van Landbouw en Water, David Littleproud, dat mensen dit in de toekomst er zeker voor over zullen hebben.

In welke (food)branche zou jij de blockchaintechnologie toegepast willen zien?

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange