Bitcoin

 

Bitcoins traden

De Bitcoin is de bekendste cryptocurrency, opgericht in 2009 door de toen nog onbekende programmeur Satoshi Nakamoto. De Bitcoin is een digitaal betaalmiddel. Het is virtueel geld en kan dan ook niet in de vorm van briefgeld uit de muur worden gehaald. Bitcoins bewaar je in een digitale portemonnee. Dit wordt ook wel een ‘wallet’ genoemd. Zo’n wallet kun je op je smartphone of computer downloaden. Als je een account in je wallet hebt aangemaakt, krijg je automatisch een Bitcoin-adres toegewezen. Dit is te vergelijken met een bankrekeningnummer. Zo’n Bitcoin-adres bestaat uit een reeks van minimaal 26 en maximaal 35 cijfers, kleine letters en hoofdletters. Je Bitcoin-adres verandert in tegenstelling tot een bankrekeningnummer automatisch elke dag. Met dit unieke adres kun je Bitcoins ontvangen en versturen. Ook kun je in Bitcoins handelen, dit wordt ook wel ‘traden’ genoemd.

Het verschil tussen Bitcoins en traditionele betaalsystemen

De traditionele, op papiergeld gebaseerde betaalsystemen zijn gecentraliseerd. Als je geld wil overmaken, heb je hier een derde partij bij nodig. Je kunt bijvoorbeeld je bank de opdracht geven om een geldbedrag van jouw bank af te schrijven en dit bedrag op de rekening van de ontvanger bij te schrijven. De bank haalt het geld uit een grote database van jouw rekening en schrijft het er bij de ontvanger vervolgens bij. Daarna kun je het zojuist verstuurde bedrag niet nogmaals uitgeven. De bank heeft hiermee de controle over dit systeem.

Een decentraal betaalmiddel

De Bitcoin is het allereerste betaalmiddel dat niet door een centrale bank wordt beheerd. De transacties worden uitgevoerd en gecontroleerd door het netwerk van de gebruikers zelf. Er komt hierbij geen autoriteit aan te pas die de controle heeft over deze digitale valuta.

De Bitcoin is dus decentraal, maar er is wel sprake van een database. Dit is de blockchain. Een blockchain is een netwerk van computers dat alle betalingen bijhoudt. Als je een opdracht geeft om vanuit je wallet, Bitcoin over te maken naar een ander Bitcoin-adres, wordt dit door de computers in het hele netwerk geregistreerd. Aangezien alle transacties dus overal staan, is er nooit twijfel over wie wat heeft. Alle mensen die Bitcoin hebben, zijn hiermee als het ware zelf de eigenaar van het systeem.

Voordelen van Bitcoins

Het gebruik van Bitcoins kent een vele voordelen. Dit komt vooral omdat er geen tussenpersoon aan te pas komt. In de eerste plaats gaat betalen met dit elektronische geld heel gemakkelijk en zorgt de Blockchain ervoor dat de transacties veilig verlopen. Transacties kunnen bovendien anoniem worden gedaan. Zo hoef je in tegenstelling tot bij een bank geen persoonlijke gegevens te geven. Aangezien er geen tussenpersoon aan de transactie te pas komt, kent de Bitcoin lage transactiekosten. Als je Bitcoin overmaakt, hoef je maar een lage ‘fee’ te betalen. Een ander voordeel van de Bitcoin is dat het geld zijn waarde behoudt. Dit komt doordat er een limiet zit op de hoeveelheid Bitcoins die kunnen worden gemaakt. Het maken van Bitcoins wordt ook wel ‘minen’ genoemd.

Snelle transacties

Zonder tussenpersoon gaat het overmaken van Bitcoin heel snel. En niet alleen binnen Nederland. De Bitcoin kent geen landsgrenzen, waardoor je er over de hele wereld mee kan betalen. Het is hierdoor mogelijk om razendsnel geld over te maken naar het buitenland en te ontvangen van het buitenland. Dat is met de traditionele betaalsystemen wel anders.

Nadelen van Bitcoins

De koers van de Bitcoin fluctueert op een open markt en de waarde ervan is wisselvallig. Veel mensen kopen Bitcoin, omdat ze hopen dat de Bitcoin meer waard wordt. Zolang de vraag hoog is en er nieuwe Bitcoin gebruikers bijkomen, zal de prijs inderdaad stijgen, maar of dit gebeurt valt niet of heel moeilijk te voorspellen. Ook worden Bitcoins op dit moment lang niet door alle bedrijven geaccepteerd. Veel mensen zijn nog niet bekend met de Bitcoin of hebben er nog geen vertrouwen in, waardoor de Bitcoin zich nog verder moet ontwikkelen voordat het overal een geldig betaalmiddel is.

De risico’s van een decentraal betaalsysteem

Je kan het ook als een nadeel zien dat er geen derde partij is, zoals een bank, die de verantwoordelijkheid over je geld heeft. Als je bijvoorbeeld een fout maakt bij het versturen van Bitcoins naar je wallet, of als je wallet gehackt wordt, is dit je eigen verantwoordelijkheid. Het is daarom aan te raden om je telefoon en computer goed te beveiligen.

Bitcoin kopen

De Bitcoin is de grootste cryptovaluta en wordt dan ook op vele exchanges te koop aangeboden.

Veelgebruikte exchanges zijn LiteBit en Binance. LiteBit is een Nederlandse exchange die zeer gebruiksvriendelijk is. Binance is een internationale, meer complexe exchange. Op beide exchanges is het mogelijk om zowel Bitcoins te kopen als te verkopen. Hiervoor is het noodzakelijk om een account aan te maken. De Bitcoin is een zeer veelzijdige cryptovaluta, aangezien je met deze coin in vele andere cryptovaluta kunt handelen. In tegenstelling tot bij Binance, is het bij LiteBit mogelijk om met euro’s te betalen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om bij brokers te handelen in Bitcoin. Broker Plus500 heeft een gebruiksvriendelijk en professioneel platform. Nadat je geld naar deze broker hebt gestort, kun je beginnen met handelen. Wil je oefenen met handelen, dan is dit mogelijk met het gratis demo-account op Plus500.

Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!

Bitcoin wallet

Wanneer je op een exchange in Bitcoin handelt, kun je jouw valuta vaak bewaren in een exchange wallet. Een exchange wallet is echter gevoelig voor hackers. Daarom doe je er goed aan om alleen de Bitcoins waarin je actief handelt op de exchange te bewaren. De rest van je coins kun je in een software wallet bewaren, maar bij voorkeur bewaar je deze in een hardware wallet. De Bitcoin kun je in vrijwel alle hardware wallets opslaan. Veelgebruikte hardware wallets die de Bitcoin ondersteunen, zijn de Ledger wallet, de Trezor Wallet en de Keepkey Wallet. Ga voor meer informatie over wallets naar deze pagina.

Bitcoin als beroep

Er zijn mensen die van Bitcoin hun beroep hebben gemaakt en Bitcoin Handelaar zijn geworden. Bekende Nederlandse Traders zijn Madelon Vos, ook wel bekend op Twitter als @Misssbitcoin en Michaël van de Poppe, op Twitter zeer actief als @CryptoMichNL.

Koers Bitcoin

De Bitcoin koers is sinds 2009 aan een ongelofelijke opmars bezig en het einde van de groei is naar alle waarschijnlijkheid nog lang niet in zicht.

 

Copyright © 2023. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange