Zcash

 

zcash traden

Zcash (ZEC) is een open-source en gedecentraliseerde cryptovaluta die net als Monero en Verge tot de zogeheten privacy coins behoort. Dankzij een revolutionaire technologie maakt Zcash het mogelijk om transacties volledig anoniem te versturen, wat ook wel Shielded Transactions worden genoemd. De transactie wordt weliswaar op de openbare blockchain van Zcash gepubliceerd, maar hierbij blijven de verzender, de ontvanger en de hoeveelheid valuta die worden verstuurd volledig geheim.

Zero Knowledge

De revolutionaire technologie waar Zcash gebruikt van maakt, is de Zero Knowledge cryptografie. Dankzij deze cryptografie blijft de privacy van gebruikers gewaarborgd. In tegenstelling tot de meeste blockchains, is de inhoud van de Zcash blockchain niet voor iedereen inzichtelijk. Aan de transacties die in de blockchain staan, kun je nooit de afkomst, de bestemming of de waarde van de transactie afleiden. Mocht jij dus een x hoeveelheid ZEC coins versturen over het Zcash netwerk, dan valt er niet te achterhalen dat jij achter de transactie zit. Zero Knowledge zorgt daarmee voor een volledige bescherming van de privacy, wat Zcash tot een anonieme cryptocurrency maakt.

ZCash blockchain

Het netwerk van de Zcash blockchain werkt op een bijzondere manier. Middels de zogeheten zk-SNARKs technologie, wat staat voor Zero-Knowledge Succinct Non-interactieve ARgument of Knowledge, is het mogelijk om te bewijzen dat een transactie is nagekomen, zonder dat de privacy van de gebruikers geschonden wordt. Deze vorm van cryptografie behoort tot de Proof-of-Construction. Hierbij kan informatie worden bewezen, zonder de informatie te onthullen. Het is op de Zcash Blockchain dus altijd inzichtelijk dat een betreffende transactie is gedaan en geverifieerd, maar het is nooit in te zien wie de transactie heeft gedaan, wie de ontvanger was en wat de inhoud was.

Het verschil met andere coins

Aangezien Zcash net als vele andere munten gebruikmaakt van blockchain, valt Zcash tevens onder de altcoins, maar dat betekent niet dat Zcash op de andere altcoins lijkt. Om te verduidelijken waarin deze digitale valuta zich onderscheidt van andere coins, is het daarom interessant om Zcash te vergelijken met Bitcoin en de altcoins (zoals Ethereum en Ripple).

  • Wat betreft de privacy is er een groot verschil met Bitcoin. De data van Zcash is versleuteld, maar dat is zeker niet het geval bij Bitcoin. Wanneer je iemands Bitcoinadres weet, kun je alle transacties volgen die vanaf dit adres zijn verstuurd én die naar dit adres zijn verstuurd. Deze informatie wordt namelijk publiekelijk op de Bitcoin blockchain gedeeld. Bij Bitcoin kun je daardoor de hele transactiegeschiedenis van gebruikers inzien. Gebruikers van Bitcoin behouden dus niet hun financiële privacy.
  • Ook wat betreft protocollen is er een bijzonder verschil. Zo maakt Bitcoin gebruik van het http protocol, waar Zcash gebruikmaakt van het https protocol. Deze protocollen staan voor de verbinding die je met een website hebt. De ‘s’ in de afkorting https, betekent dat je te maken hebt met een beveiligde verbinding. Zcash is ook in dit opzicht dus veiliger. Zo zijn je gegevens beter beveiligd wanneer je zit op een website met https protocol.

De voordelen van financiële privacy

Financiële privacy is in verschillende gevallen zeer belangrijk. Voor mensen met een groot vermogen kan het zeer wenselijk zijn om hun fortuin geheim te houden. Zo kun je voorkomen dat criminelen kunnen inzien waar het geld zit, wat op zijn plaats weer mogelijke ontvoeringen of afpersingen kan voorkomen. Ook voor bedrijven kan het erg verstandig zijn om de financiële privacy te beschermen. Vooral bedrijven (waaronder banken) die financiële instrumenten verhandelen, zoals effecten, obligaties en derivaten, willen vermijden dat externe personen achter hun positie of interesse komen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die het nut aangeven van privacy coins als Zcoin.

Volledig gecentraliseerd

In tegenstelling tot Bitcoin, is Zcash een gecentraliseerde munt. De reden hiervan is dat het team van Zcash het project zelfstandig wil kunnen financieren, omdat zij denken dat dit tot meer succes leidt. Dit gaat als volgt: van de eerste 4% van de geminede coins, zal 20% van de opbrengsten naar het team gaan, om zo de munt te kunnen onderhouden. Daarna zal het team standaard 10% van de opbrengst van de geminede coins ontvangen. In het team zitten 6 sleutelhouders die deze opbrengst beheren. Deze opbrengst wordt door hen verdeeld onder aandeelhouders, oprichters en de foundation.

Kritiekpunt

Het feit dat het team een aanzienlijk deel van de opbrengst van de coins inhoudt, valt niet bij iedereen in goede aarde. Miners moeten 10% van hun inkomsten afstaan, wat natuurlijk niet niks is. Hierdoor krijgen zij het gevoel dat het team vooral hun eigen zakken wil vullen. Ook zetten mensen hun vraagteken bij de decentraliteit van deze munt. Zij vragen zich af in hoeverre je een munt decentraal kan noemen wanneer zij zelf een groot deel van de coins in handen hebben.

Het bedrijf Zcash

De naam van deze blockchain, Zcash, is meteen ook de naam van het bedrijf dat deze blockchain en cryptovaluta (ZEC) heeft ontworpen en opgezet. Op 28 oktober 2016 is de munt (ZEC) gelanceerd, maar voor die tijd was Zcash er reeds in geslaagd om verschillende belangrijke investeerders aan te trekken. Dit was nodig om het project te kunnen financieren. De eerste investeerders hebben samengenomen 3 miljoen euro geïnvesteerd. Als dank hebben zij een x hoeveelheid ZEC cryptovaluta ontvangen. Daarnaast hebben zij een ‘interest’ in de organisatie Zcash gekregen.

ZEC

Vele blockchains die hun project gaan starten, doen een ICO. Zcash heeft dit echter niet gedaan; zij hadden van hun investeerders immers genoeg geld gekregen. Met dit geld kon Zcash de coin gaan ontwikkelen. Hier hebben ze bewust voor gekozen, omdat Zcash wilde voorkomen dat de coins na de ICO op exchanges zouden worden gedumpt (dit is een populaire manier om snel winst te maken op cryptocoins).

Zcash kopen

De ZEC coin wordt op verschillende exchanges te koop aangeboden. Een veelgebruikte exchange is LiteBit. Op deze Nederlandse beurs zijn zo’n 50 cryptovaluta te koop, waaronder dus de ZEC. Een groot voordeel van deze exchange is dat je de coins eenvoudig middels iDeal kunt betalen. LiteBit heeft een eigen wallet dienst. Hierdoor kun je jouw cryptovaluta op de exchange bewaren. Lees op deze pagina onze review over de exchange LiteBit

Een andere populaire exchange is Binance. Deze internationale exchange is de grootste ter wereld en is zeer professioneel. Hier kun je zo’n 50 verschillende kopen en verkopen, waaronder ZEC. Helaas is het nog niet mogelijk om ZEC coins te kopen met euro’s middels iDeal. Hier is gelukkig een oplossing voor.

Maak allereerst een account aan op Binance. Ga vervolgens naar de Nederlandse exchange LiteBit. Deze exchange biedt namelijk wel de optie aan om cryptovaluta met euro’s middels iDeal aan te schaffen. Door Bitcoins (BTC) op LiteBit te kopen, en deze naar het adres van je Binance exchange wallet te laten versturen, is het probleem opgelost. Zodra de BTC in je wallet staan, dit is op werkdagen meestal al binnen een half uur, kun je jouw Bitcoins omwisselen voor ZEC coins. Lees op deze pagina onze review over de exchange Binance

Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!

Zcash wallet

Wanneer je bij de exchanges LiteBit handelt in Ethereum, kun je deze coins gratis opslaan in je exchange wallet. Dit is een veelgebruikte en gebruiksvriendelijke exchange-wallet. Wel is het verstandig om de 2 Factor Authentication in te schakelen. Mocht de exchange gehackt worden, dan zijn jouw valuta beter beveiligd tegen diefstal.

Ledger Nano S

Wil je geen risico lopen om je ZEC coins te verliezen, dan kun je het beste kiezen voor een hardware Ledger Nano S wallet. Deze wallet kun je via USB aan de computer aansluiten. Transacties kun je met deze wallet dubbel controleren en bevestigen. Op deze hardware wallet kun je naast ZEC ook vele andere altcoins en Bitcoin bewaren. De Ledger Nano S is in tegenstelling tot de meeste software en exchange wallets niet gratis, maar is wel een stuk veiliger dan een exchange wallet en een software wallet. Wil je meer informatie over de Ledger Nano S of wil je deze of een andere wallet kopen, ga dan naar onze wallets pagina.

Koers Zcash

Copyright © 2023. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange