Stellar

 

Stellar traden

Stellar (XLM) is een open-source, decentraal netwerk. Dit financiële netwerk maakt het mogelijk om razendsnel internationale betalingen in verschillende valuta’s te verrichten. Via de cryptovaluta Lumens zet Stellar deze valuta’s om naar de juiste valuta voor verzender en ontvanger. Zo kun je een betaling vanuit Nederland in Lumens uitvoeren. Deze wordt vervolgens tegen de meest gunstige koers in dollars omgezet. Slechts een paar seconden later wordt het bedrag bij de ontvanger in de Verenigde Staten bijgeschreven. Door deze blockchain technologie gebeurt dit allemaal op een veilige manier. Het verschil tussen een betaling met Stellar en een betaling met een bankoverschrijving, leggen we uit aan de hand van de term ‘anchors’

Anchors

In de huidige financiële systemen gebruiken banken allerlei verschillende systemen. Meerdere netwerken moeten met elkaar communiceren om een geldbedrag van een Nederlandse bankrekening naar een Amerikaanse bankrekening te versturen. Dit maakt een overschrijving complex, tijdrovend en daarmee prijzig.

In het Stellar network wordt er met ‘anchors’ gewerkt. Deze anchors communiceren binnen één en hetzelfde netwerk. Anchors dienen binnen het netwerk als ‘brug’ tussen de verschillende valuta’s. Ze zorgen er automatisch voor dat jouw valuta wordt omgezet naar de valuta van de ontvanger. Dit maakt deze technologie zeer krachtig. Aangezien er geen tussenkomst is van een derde partij (zoals een bank) die winst op de transactie wil maken, is een Stellar transactie ook heel betaalbaar. Stellar is dus een zeer geschikte manier om zonder bankrekening eenvoudig, snel en goedkoop valuta over landsgrenzen heen te versturen. Maar hoe is het ontstaan?

Hard Fork van Ripple

Stellar is een Hard Fork van Ripple. Dat is als volgt ontstaan. Eén van de oprichters van Ripple, Jed McCaleb, kon het niet eens worden met medeoprichter Chris Larsen. Daarom besloot hij in 2014 om middels een Hard Fork van Ripple af te splitsen. Met cryptovaluta XLM wil McCaleb een even hoge transactiesnelheid en even veel betaalgemak leveren als zijn grootste concurrent Ripple. Maar er is ook een groot verschil. Stellar Lumens wilt de munt namelijk zo decentraal mogelijk houden. Daarom heeft McCaleb ervoor gekozen om van Stellar een non-profit organisatie te maken. XLM realiseert deze optimale vorm van decentraliteit onder andere door de cryptocoins zo goed mogelijk te verdelen over de huidige en toekomstige gebruikers.

Stellar Consensus Protocol

In tegenstelling tot vele blockchain netwerken, maakt Stellar geen gebruik van Proof-of-Work of Proof-of-Stake. In deze blockchain wordt het Stellar Consensus Protocol (SCP) gebruikt. Dit protocol maakt het netwerk goed beveiligd tegen invloeden van buitenaf. Aangezien het hele platform decentraal is, worden alle transacties door de hele gemeenschap gecontroleerd, en niet slechts door één centraal punt. Stellar is dan ook een netwerk van decentrale servers. Iedere server houdt een exactie kopie van de blockchain bij. De servers op het netwerk communiceren iedere 2 à 5 seconden met elkaar. Ze beoordelen of een transactie legitiem is. Zodra er consensus is over een transactie, wordt de transactie geverifieerd en wordt de transactie aan de blockchain toegevoegd. Iedereen kan in principe een server op het Stellar netwerk opzetten. Hoe meer servers er in het blockchain netwerk zitten, hoe robuuster het netwerk wordt.

Microtransacties

De Stellar Blockchain technologie is niet alleen goed beveiligd, maar is tevens zeer snel en goedkoop. De fee per transactie bedraagt op dit moment 0,00001 Lumens. Hierdoor is deze cryptovaluta geschikt voor het doen van kleine betalingen. Dit worden ook wel microtransacties genoemd. Daarnaast wordt iedere transactie op de Stellar Blockchain binnen 2 à 5 seconden bevestigd. In tegenstelling tot de Bitcoin, waar fees momenteel zeer hoog zijn en transacties relatief langzaam worden bevestigd, kan de cryptovaluta Stellar Lumens worden gebruikt voor het afrekenen van een kopje koffie of een krant.

De combinatie van snelle transacties en de lage transactiekosten, maakt het aantrekkelijk om zowel nationaal als internationaal, ‘incrementeel’ te betalen. Een half miljoen Stellar transacties kosten slechts een cent en transacties zijn zo aan de andere kant van de wereld. Daardoor ben je niet genoodzaakt om in één keer een groot bedrag te betalen.

Stellar kopen

De Stellar cryptocurrency wordt nog niet op de Nederlandse exchange LiteBit te koop aangeboden. Onze aanbevolen exchange voor het kopen van XLM is daarom Binance. Binance is één van de grootste exchanges ter wereld. Deze internationale exchange is wellicht wat complex, maar biedt interessante exchanges opties aan. Kies je ervoor om Stellar te kopen bij Binance, dan kun je gratis een account aanmaken. Helaas is het niet mogelijk om XLM op Binance te kopen met euro’s. Heb je al BTC of ETH in je bezit, dan kun je deze vanuit je huidige wallet naar je Binance exchange wallet versturen. Heb je nog geen BTC of ETH, dan dien je deze eerst aan te schaffen op een exchange als LiteBit. Op deze exchange kun je eenvoudig in euro’s met iDeal betalen. Deze cryptovaluta kun je vervolgens naar je Binance exchange wallet versturen, om deze coins vervolgens om te ruilen voor Stellar coins. Lees op deze pagina onze review over de exchange Binance.

Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!

Stellar wallet

Stellar Lumens kun je natuurlijk op de Binance exchange wallet laten staan. Het is echter aan te raden om alleen de coins waarin je aan het handelen bent, op de exchange te laten staan. Het komt namelijk wel eens voor dat een exchange wordt gehackt. Om de kans kleiner te maken dat jouw Stellar coins worden gestolen, doe je er goed aan om in ieder geval de 2 Factor Authentication in te schakelen op de exchange. Verder is het verstandig om de XLM coins die je wilt bewaren (voor de lange termijn), in een beter beveiligde wallet op te slaan. Op de website van Stellar vind je een overzicht van alle wallets waarin je de XLM kunt bewaren.

Ledger Nano S

De meest veilige wallet waarbij je zelf de private keys beheert, is een hardware wallet. Met deze wallet loop je minimaal risico om je XLM coins te verliezen. Deze wallet kun je eenvoudig via USB aan je computer aansluiten. De Ledger wallet is zeer veilig. Je kunt transacties namelijk dubbel controleren en bevestigen. Het is op deze wallet tevens mogelijk om de Bitcoin en verschillende andere altcoins te bewaren, zoals Ethereum en NEO. Wil je meer informatie over de Ledger Nano S of wil je deze of een andere wallet kopen, ga dan naar onze wallets pagina.

Koers Stellar

Copyright © 2023. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange